Kell-e otthonra vírusírtó?

      Kell-e otthonra vírusírtó? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Talán te is azt gondolod, hogy a vírusirtó egy teljesen felesleges pénzkidobás. Ingyenes programot pedig nem telepítesz, mert azok úgysem jelentenek teljes biztonságot. Magadra ismertél? Esetleg azt gondolod, hogy a vírusok ellen nincs megfelelő szintű védelem? Mi a helyzet a tolvajokkal?

Óvakodj a betörőktől!

Amikor az otthonodról van szó, akkor nem is kétséges, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy ne törjenek be hozzád, ne lopják el a személyes dolgaidat, az értékeidet. Felszereltetsz egy plusz zárat, riasztót, néhányan pedig kamerát is. Sőt, egészen biztosan van lakásbiztosításod is. Így, ha ez mégis megtörténne, akkor is fedezi a biztosító a veszteségedet.

Miért van ez máshogy a kiber-otthonoddal? Ide sorolhatod a számítógéped, a tableted és az okos telefonokat, amelyek a háztartásodban megtalálhatóak. Ha egy illetéktelen személy hatol valamelyik eszközödbe, akkor bizony nemcsak a családi fotókat és videókat fogja végignézni. Amennyiben te is szoktál interneten vásárolni, akkor egycsapásra megkaparinthatja a bankszámla- és a személyes adataidat is.

Képzeld el, hogy minden érzékeny adatod egy-egy kiber-ajtó védi. Ahogy a házad védelme érdekében is, az csak a minimum elvárás, hogy zárva tartod ezeket az ajtókat.

Miket érdemes még számításba venned az adataid biztonsága érdekében?

 • Milyen eszközöket használsz?
 • Milyen operációs rendszerek és programok futnak azokon?
 • Mely weboldalakat látogatod?
 • Megnyitod az összes e-mailt, amit kapsz?

10 tipp, hogy megelőzd a vírusokat:

 1. Legyenek naprakészek az eszközeid, azaz mindig telepítsd a frissítéseket.
 • Változtasd meg a gyári beállításokat! Lásd el egyedi kóddal az otthoni routereket. Ez eszközönként eltérő lehet, ezért a legegyszerűbb, ha már rögtön a telepítésnél cseréld le a jelszót, amikor a program felajánlja. Amennyiben a szolgáltatódét használod, úgy a router alján lévő kóddal be tudsz lépni, és a beállításoknál tudsz módosítani.

Érdemes figyelni, hogy a gyártó ad-e ki hozzá frissítést. Ha éveken keresztül nem történik ilyen, akkor inkább cseréld le magát az eszközt is. Hiába működik jól, ha már elavult.

 • Az operációs rendszered is legyen mindig naprakész. A Windows XP már a múlté, sőt 2020-ban már a Windows 7 is őskövületnek számít majd.
 • Kerüld a gyanús weboldalakat! (pl: ’felnőtt tartalmak’)
 • Ne nyisd meg a nem megbízható linkeket, e-maileket. Honnan tudhatod, hogy mikor ne kattints? Neked nem kell tudnod. A megfelelő vírusírtó figyelmeztet. Fontos, hogy olyat válassz, amely internet védelemmel is rendelkezik.
 • Különösen figyelj, ha valamilyen fájlcserélő programon (torrent oldalak) töltesz le tartalmakat. Szkenneld őket indítás előtt. Azaz, ellenőrizd egy vírusírtó programmal. Amennyiben az el van látva aktív fájlvédelemmel, akkor az indításkor egyből jelzi, ha gyanús a tartalom. Sajnos előfordulhat, hogy már így is késő lesz.  
 • Csak megbízható forrásból származó programokat használj. Vásárolj jogtiszta szoftvereket.
 • A vírusok már a social médián is ott vannak, vigyázz mire kattintasz.
 • Kerüld az egyszerű jelszavak használatát. Sőt, ha lehet használj különböző jelszavakat.
 1. Használj tűzfalat és antivírus szoftvert.

Milyen a jó vírusírtó?

Nem árulok zsákbamacskát. Olyan vírusírtó program nem létezik, amely 100%-os védelmettudna garantálni.

Mégis célszerű kihasználni a lehetőséget, hiszen őrült nagy károkat tud okozni egy-egy vírus.

Amikor vírusirtót választasz, akkor olyat érdemes, amely már magában foglalja a hálózati védelmet is. Tehát el van látva tűzfallal és internet security résszel is.

Ez miért jó?

Nemcsak a weboldalaknál jelez, hanem akkor is, ha valaki behatolást kísérel meg a gépedre. Telepítéskor külön engedélyezheted, hogy a program a tűzfalon keresztül mehet-e. Gondolom már veled is előfordult, hogy telepítettél egy programot, és kaptál vele ’ajándékba’ egy nemkívánatosat is. Ezzel a módszerrel pontosan ezt tudod elkerülni.

Az ingyenes programok közül én az Avast szoftvert ajánlanám.

A fizetős megoldások természetesen komolyabb védelmet jelentenek. Ezenkívül több modullal ellátott verziót tudsz a gépedre telepíteni, attól függően, hogy milyen adatokat szeretnél megvédeni.

Ilyenek például: Bitdefender, Eset, Symantec, K7 ultimate security, Mcafee

Mielőtt ilyet vásárolsz, konzultálj egy szakértővel! Nagyban befolyásolja a hatékonyságot, hogy milyen eszközöket akarsz megvédeni, azokon milyen operációs rendszer fut stb.

+1 Tipp: Mi az Eset internet security programot használjuk gépeinken.

Ha kíváncsi vagy még hasonló hasznos tippekre, akkor kövess minket a Facebookon is.  https://www.facebook.com/tomportal.hu/

proba

Valami proba