Mit tegyél a már nem használt laptopoddal?

      Mit tegyél a már nem használt laptopoddal? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Míg régen nem is használtak az emberek számítógépeket, ma már az sem meglepő, ha egy háztartásban akár 2-3 ilyen is megtalálható belőlük. És akkor még nem is számoltuk a tv-ket, az okostelefonokat, tableteket.

Mégis hova kerülhet ez a rengeteg elhasznált dolog?

Milyen állapotban van az eszköz?

Ettől függően több dolgot is tehetsz vele.

Amennyiben még MŰKÖDIK a régi, úgy el is adhatod, vagy elajándékozhatod. Rengeteg alapítványnak, iskolának, rászorulónak tudsz segíteni. Ami neked már szemét, lehet másnak óriási ÖRÖM.

Photo by Bruce Mars from Pexels

Ha már tényleg használhatatlan, akkor úgynevezett hulladékudvarokban tudod leadni őket. Itt egyébként leadhatod az összes többi már nem használt elektronikai eszközödet. A gyűjtőhelyek listáját a legegyszerűbben interneten tudod megkeresni.

Színesfém átvevő helyeken is lehetőséged van erre, itt azonban csak nagyobb tételben és szétválogatva éri meg. Nem vesznek át mindent, a monitorok megsemmisítéséért pedig még külön fizetned is kell.

A nyomtatók festékkazettáit és a tonereket érdemes olyan helyen vásárolnod, ahol a régit visszaveszik megsemmisítésre. Legtöbbször ezt csak akkor teszik meg, ha ténylegesen tőlük vásároltad azt. Máskülönben ki kell fizetned a megsemmisítési díjat.

Ne dobd a szemétbe ezeket a dolgokat!

Mert bizony nem dobhatod ki csak úgy a kukába!

A laptop, a számítógép és ezek bármely alkatrészei VESZÉLYES HULLADÉKNAK minősülnek.

Ez azt jelenti, hogy különös kezelést igényelnek. A bomlási folyamat során olyan hatást fejtenek ki, amelyek károsak lehetnek a környezetedre, az állatokra, a gyermekeidre is. 

Lássuk csak, mi történik, ha te mégis úgy döntesz, hogy kiteszed a régi gépedet lomtalanításkor:

Biztosan te is tapasztaltad, hogy vannak, akik kifejezetten keresik ezeket az eseményeket, hogy minél több hasznos anyagot gyűjthessenek össze maguknak. Például rezet, fémet, stb. Azt hiszem nem kell bizonygatnom, hogy ilyenkor nem beszélhetünk szakszerű feldolgozásról. Ilyenkor ezek a káros anyagok szabadon távoznak a levegőben.

Ez korántsem veszélytelen. Rákkeltő hatásuk mellett, idegbénulást, szív- és májkárosodást okozhatnak. Ugye így már megfontolod, hogy ki szeretnéd-e tenni magad ennek a kockázatnak?

Mit teszünk mi?

Nagyon fontosnak tartjuk ezt a témát, megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy óvjuk környezetünket.

Saját ügyfeleinktől összegyűjtjük és elszállítjuk az eszközöket. Ugyanígy teszünk a tónerekkel, amelyeket végül visszaviszünk a nagykereskedésbe vagy a beszállítónak.

A gépeket szétszedjük, szétválogatjuk. A kábeleket színesfém nagykereskedésnek juttatjuk el.

Monitorok bontását már mi sem vállaljuk, hiszen itt olyan anyagokról van szó, melyekhez speciális környezetre lenne szükség.

Ha maradt még kérdésed a témával kapcsolatban, akkor írj nekünk bátran a blog@tomportal.hu címre!

„Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.” (Saint-Exupéry)