5 tipp, hogy magánszemélyként is biztonságban legyenek az adataid!

Amiről minden magánszemélynek tudnia kell!

Amikor azt a szót hallod, hogy adatvédelem, akkor egyből száraz, unalmas jogi szöveg, cégként esetleg a GDPR vagy az informatikai rendszerek ugranak be Neked is elsőre. Ebből kifolyólag ez is egy olyan terület, amit rettentő mód hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig egy apróbb hibának is végzetes következményei lehetnek.

Ha nem ügyelsz kellőképpen, pillanatok alatt illetéktelenek kezébe kerülhetnek a bankszámla adataid, feltörhetik a számítógéped, bejuthatnak a lakásodba vagy a cégedbe, ami súlyos milliókba is kerülhet számodra.

Két hét múlva, január 28-án tartják az adatbiztonság világnapját. Nem véletlenül szántak egy külön ’jeles’ napot arra, hogy felhívják ennek a fontosságára mind a cégek, vállalkozások, mind a magánszemélyek figyelmét.

Első sorban most a magánszemélyek adatairól beszélünk, jövő héten pedig a cégeket vesszük górcső alá.

Veszélyek és megoldások magánszemélyeknek:

Mennyi információ elérhető Rólad idegenek számára? Ha valaki megnézi a social média profilodat, mit tudhat meg rólad? Hogy van-e családod, gyermekeid, mi a hobbid, hogyan élsz, milyen anyagi körülmények között? Világossá teszed kívülállók számára, hogy mikor üres a lakás? Számodra talán egy ártatlan fotó, hogy épp egy távoli szigeten sütteted a hasad, a betörőknek viszont egy tuti tipp, hogy szabad a préda!

Ugyanígy visszaélhetnek a gyermekekről készült fotókkal, családi információkkal. Ezen a területen légy nagyon óvatos! Rosszabb esetben feltörik a fiókodat, megtudják a belépő kódokat, a jelszavadat az e-mail fiókodhoz vagy akár a netbankba.

 

5 TIPP, hogy mit tegyél:

1. A számítógépeden, laptopodon legyen egy megfelelő, megbízható antivírus program. Mi, a Tomportálnál az ESET szoftvert használjuk. Amennyiben szükséged van segítségre ezzel kapcsolatban, kattints IDE, és írj nekünk!

2. A közösségi oldalaidat tarts privát módban, azaz az információk tényleg csak a barátaid számára legyenek elérhetők. Gondosan válogasd meg a baráti kéréseket, azokat fogadd el, akiket valóban ismersz

3. Soha ne tárolj nyilvánosan jelszavakat, azok ne a te vagy valamelyik gyermeked születési dátumai, nevei vagy azok kombinációi legyenek. Lehetőség szerint tartalmazzanak kis- és nagybetűt, írásjelet, számot és ne legyen semmi értelmük. Használj KÜLÖNBÖZŐ jelszavakat az egyes felületeken.

4. Nyilvános WIFI helyett használd inkább a saját mobiladat forgalmad. Elsőre talán csábítónak hangzik az ingyenes internet használat, ezek a hálózatok azonban jó esetben is csak a legminimálisabb védelemmel rendelkeznek. Sőt, a Wifi és a Bluetooth kikapcsolása mindenképpen történjen meg, ha éppen nincsenek használatban!

Már rendkívül kedvező csomagok elérhetők korlátlan internet használattal. Ha még nem rendelkezel ilyennel, kattints IDE, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb Netfone csomagot. Mi is partnerek vagyunk, ebben is a segítségedre leszünk.

5. Vigyázz az ismeretlen linkekkel, furcsa oldalakkal!

Az elmúlt évben biztosan veled is előfordult, hogy valamelyik ismerősödnek feltörték a Facebook fiókját, majd a nevében üzenetet kaptál egy titokzatos linkkel. Ezeket SOHA ne nyisd meg! Csak tavaly több, mint 2 millió olyan oldalt regisztrált a Google, amit kifejezetten adatlopásra hoztak létre.

 Nem győzzünk hangsúlyozni ennek a témának a fontosságát! Következő hónapban a cégek adatvédelmével foglalkozunk egy kicsit mélyebben!

Scroll to Top