Laptopot ajándékoznál karácsonyra?

5 szempont, hogyan válassz!

Ha egy értékes meglepetést szeretnél adni karácsonyra, amelynek az ajándékozott akár évekig is hasznát veszi, akkor egy laptop tökéletes választás lehet.

Mielőtt besétálsz az első boltba, és kiválasztod, amit az eladó ajánl, eláruljuk, hogy mikre figyelj, egyáltalán hogyan szelektálj a meglehetősen széles kínálat sűrűjében. Ez az ajándék ugyanis egy két élű fegyver, akár fordítva is elsülhet.

Amíg az egyik gép tökéletes választás az egyetemista lányodnak, aki tanulásra használja, ugyanaz a gép már teljesen alkalmatlan lesz a fiatalabb fiadnak, aki állandóan játszik majd rajta, pedig laikusként lehet pont fordítva fogsz gondolkozni.

5 szempont, amit mindenképpen vegyél figyelembe vásárlás előtt:

1. Milyen kategória előnyeit tudná kihasználni?

Otthoni használatEzek sokszor szépek, színesek, pénztárca barátabbak. Mindenki találhat olyat ami igazán elnyeri a tetszését dizájn szempontjából is.

Üzleti használat – Ha esetleg egy céges laptop, ami keresi a gazdáját, akkor itt kiemelten fontos lehet az adatok védelme, esetleg, hogy dokkolóra tudjon csatlakozni, hosszú ideig bírja töltés nélkül vagy  a cserekészülék biztosítása meghibásodás esetén.

Gamer laptopok – Ha az ajándékozott imádja a videós játékokat, akkor neki egy szuper videókártya, egy erős processzor és kiváló hűtési rendszer elengedhetetlen lesz az éjszakákon átnyúló játékokhoz.

2. Mire fogja használni?

Itt a processzorok típusa lesz a meghatározó.

Intel core i3 – Tökéletes választás lehet, amennyiben csak netezés és filmnézés a célod.

Intel core i5 – Ha rendszeresen dolgozol rajta, több alkalmazást megnyitsz egyszerre, esetleg egyszerűbb játékokkal is játszol, akkor érdemes ezeket keresned.

Intel core i7 – Komolyabb grafikai szoftverek vagy tervezői programok használata esetén mindenképpen ezt kell választanod.
Ha komolyabb játékokkal is jászol, akkor is érdemes egy ilyen szintű gépre beruháznod.

Itt a megfelelő monitor és videókártya kiválasztása is kulcsfontosságú lesz számodra.

3. Memória

8 GB alatt ne érd be semmivel, ez amolyan ökölszabály.
Ha biztosra akarsz menni, és a pénztárcád is engedi, 16 GB a programok nagy részéhez már elég lesz.

4. Mekkora legyen a kijelző?

Lássuk be, minél nagyobb a képernyő, annál élvezetesebb rajta dolgozni. Ez viszont azt is jelenti, hogy jó eséllyel a laptop súlya is meghatározóbb lesz. Ha például iskolába, munkahelyre rendszeresen magával viszi majd az ajándékozott, akkor egy kisebb képernyő is megfelel, ezzel szó szerint nagy súlyt levéve a válláról. Grafikai programokhoz, játékokhoz viszont sokkal kedvezőbb egy nagyobb képernyő.

5. Biztos, hogy új eszközre van szüksége?

Beszerezhetsz akár felújított gépeket is. Ami másnak már elavult, az egy kicsit feltuningolva még tökéletes választásnak bizonyulhat. Ebben (is) mi is tudunk segíteni számodra, sőt, akár a régi gépedet is megvizsgáljuk, egy-két kicserélt alkatrésszel már látványos javulás érhető el például a gyorsaságban is.

Ez csupán néhány fontos szemszög volt, de még megannyi tényezőt érdemes figyelembe venni, mielőtt eldöntjük, hogy melyik lesz az igazán megfelelő.

Ha Te is gépvásárlás előtt vagy, és még bizonytalan vagy, akkor keress bátran! Személyes tanácsadás keretein belül részletesen átbeszéljük, hogy mit használsz most, mire van szükséged a jövőben.

Mi nem csak a választásban segítünk, hanem a gépvásárlásban, összerakásban is egyaránt.

Írj nekünk e-mailt: szondi.tibor@tomportal.hu

Scroll to Top