Így figyelj a tested egészségére, ha ülőmunkát végzel!

Arról már beszámoltunk neked többször is, hogyan védekezz az interneten terjengő vírusok vagy az adathalászok ellen. Nos, van még valami, aminek a megóvása legalább ennyire fontos, ha egész nap a laptopodon vagy számítógépeden dolgozol: Ez pedig az egészséged!

Itt most a helyes testtartásra gondolunk. Ha egész nap egy asztalnál ülsz, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venned, hogy óvd a gerincedet a felesleges terheléstől és a később kialakuló betegségektől, fájdalmaktól.

Az ülő munka igencsak megterheli az izomzatot, ráadásul gyakran elmarad a mozgás, ami viszont karban tartaná azt. Hosszútávon olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint például váll- és hátfájdalmak, gerincferdülés, púpos hát, szemromlás, porckorong sérülés vagy aranyér kialakulásához is vezethet.

5 TIPP, hogy mit tegyél azért, hogy óvd az izületeidet munka közben?

  1. Elengedhetetlen a megfelelő irodaszék kiválasztása. Egy jó szék több ponton támasztja a gerincedet, a saját és az asztalod méretéhez tudod alakítani a magasságát. Ne sajnáld rá a pénzt, hiszen teljesen máshogyan érzed magad, ha kényelmesen ülsz egész nap.
  2. Fontos, hogy a monitor sarka szemmagasságban legyen! Ha te is laptopon dolgozol, és az asztalra teszed azt, akkor jó eséllyel görnyedsz, ahogy lefelé tekintesz. Ez igencsak megterheli a nyaki csigolyáidat! Érdemes külön monitort vásárolni vagy pedig a laptopot egy tartó állványra helyezni, és egy másik billentyűzeten dolgozni.
  3. Ha sokat gépelsz vagy támaszkodsz a csuklódra, fennál az ínhüvelygyulladás veszélye is. Vásárolj olyan egéralátétet, amelynek puha csuklótámasza van, ezzel kíméled a kezedet is. Gépelés közben pedig próbáld lazán tartani a kezed.
  4. Az asztalod akkor ideális, ha 45-50 cm-re el tudsz távolodni a monitortól. A szemed megkímélése végett válassz gondosan monitort, amely szűri a kék fényt.
  5. A szék magasságát úgy állítsd be, hogy az segítse a helyes testtartást! A comb és a lábszárak közel derékszögben legyenek, a talpad pedig érje a földet kényelmesen.

Ne felejts el szüneteket tartani!

Talán Te is olyan típus vagy, hogy képes vagy órákig fel sem állni a géptől, ha nagyon belemerülsz egy-egy feladatba. Óránként érdemes 10 perc szünetet tartanod, hogy nyújtózz egy kicsit, átmozgasd a tested.

Ilyenkor menj ki a friss levegőre, ha teheted, sétálj egyet az irodában vagy a szobában. Érdemes átmozgatni a gerincizmokat, a karokat, lábakat is. Végezz fej-, váll-, nyak- és derékkörzést egyaránt.  

Meglátod, teljesen felfrissül majd a tested és ezáltal az elméd is, sokkal jobban fog menni a munka ezután!

Sokat segít még, ha rendszeresen sportolsz. Az úszás és a jóga rendkívül jót tesz az izmoknak. Ha teheted, időnként menj el masszázsra!

Az átmozgatáshoz csupán néhány jó tanácsot adtunk most, ha egy tökéletes monitorra vagy bármilyen kiegészítőre lenne szükséged, akkor keress bennünket bizalommal a sales@tomportal.hu e-mail címen.

Scroll to Top