Statikus vagy Dinamikus tárhely?

Ha neked is van már saját honlapod, akkor egészen biztosan rendelkezel tárhellyel. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy a weboldal vagy webshop üzemeltetését nem a saját számítógépeden végzed, hanem egy külső szerverközpontban. Erre azért van szükség, mert ott áll rendelkezésre az ehhez szükséges sávszélesség. Ennek bérléséért pedig havi/éves bérleti díjat fizetsz. Ahogyan egy autóbérlésnél, itt is kérhetsz extra szolgáltatásokat, választhatsz különböző funkciókat. A végső ár pedig ez alapján fog változni.

Vegyük most sorra a választás során felmerülő tényezőket:

 

Vajon, mekkora tárhelyre van szükséged?

Itt tárolod a működéshez szükséges fájlokat, az oldalon felhasznált képeket, videókat. Általában 500 mb-tól egészen 20 GB-ig bérelhető nagyságrendileg. Egy átlagos honlapnak elég lehet a legkisebb méret is, webáruház esetén a rengeteg kép miatt érdemes nagyobb csomagban gondolkoznod.

Inkább kezdj kicsiben, és ha menet közben úgy alakul, akkor bármikor bővítheted a kapacitást.

 

Mit tegyél, ha túl sok helyet foglalnak a videók?

Ha például vlogot is vezetsz, és a felvételek megjelennek a honlapodon is, akkor érdemes azokhoz egy külső videómegosztó portál (YouTube, Vimeo) segítségét bevonnod. Így az ő felelősségük lesz a videók tárolása, a honlapodon csak a megfelelő linket illeszted be, ezzel rengeteg helyet spórolhatsz.

A YouTube hátránya, hogy telerakhatják hirdetésekkel a videódat, a Vimeo pedig fizetős. Előbbinél tudod külön szabályozni a reklámokat, utóbbi esetében pedig érdemes kalkulálnod, hogy melyik éri meg jobban.

 

Mi az, hogy statikus vagy dinamikus egy tárhely?

Jó esetben a honlapodhoz kapsz majd adatbázis hozzáférést is! Ha Te is ilyen szolgáltatónál vagy, akkor az dinamikus, ha pedig nem jár hozzá, azt statikus tárhelynek nevezzük.

Erre azért van szükség, mert a különböző tartalmakat (például blogok) egy külön adatbázisban tárolja a rendszer.

WordPress alapú honlap esetében mindig dinamikus tárhelyre van szükséged, egyéb esetekben érdemes utánajárnod, hogy az adott CMS hova menti az adatokat. A WP-s tárhelyszolgáltatók legtöbbször ingyen elvégzik a telepítést egyébként.

 

Külföldi vagy magyar tárhely?

Az attól függ, honnan szeretnél forgalmat terelni az oldaladra! Ha például egy USA beli szervert bérelsz, de magyar honlapod van, akkor nagy valószínűséggel lassabban fognak betöltődni az adatok, míg ez fordítva is igaz. Ha szeretnél egy weboldalt a tengerentúli vevőknek, akkor érdemes kinti tárhelyet bérelned! Arra viszont készülj fel, hogy az árak is magasabbak lesznek, mint egy itthoni szolgáltatónál!

 

Ügyintézés menete:

Ha szeretnéd megúszni az ezzel járó ügyintézést, utánajárást, akkor a Tomportálnál ezt elintézzük neked! Átbeszéljük, hogy mire van szükséged, neked pedig csak annyi lesz a dolgod, hogy belépj majd a honlapod felületére. Semmilyen ügyintézési teendőd nem lesz.

Ha te is szeretnél tárhelyet vagy domain nevet, akkor írj egy e-mailt a sales@tomportal.hu e-mail címre, és segítünk!

Scroll to Top