Így védd meg gyermekedet az interneten!

Elkezdődött az iskola, ilyenkor rengeteg gyermek kap saját laptopot a tanuláshoz vagy telefont, hogy el tudják érni a szülőket. Ez a generáció már magabiztosan használja az eszközöket, talán jobban eligazodnak az online világban, mint maguk a szülők.

Amennyi előnye van az internethasználatnak, legalább annyi hátránya, veszélye is!

Gyakorlatilag bármilyen információt elérnek percek alatt, játszanak, különböző videókat néznek, beszélgetnek a társaikkal. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen tartalmakhoz jutnak hozzá, kikkel ismerkednek vagy, hogyan válnak láthatóvá akár öntudatlanul is.

Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre?

Függőség:
Rengeteg helyről hallani, hogy nem lehet kirobbantani a gyereket a számítógép mellől. Nem érdeklik őket az igazi, élő beszélgetések, a sport, a társas programok. Talán erről szól a legtöbb cikk, mégis ez jelenti a legkisebb veszélyt számukra, illetve szülőként ezt a legegyszerűbb kordában tartani.

Vírusok, kémprogramok:
Az internetes bűnözők tisztában vannak vele, hogy ők sokkal naivabbak, kíváncsibbak. Ennek következtében könnyebben rákattintanak olyan linkekre vagy megnyitnak olyan oldalakat, amelyek aztán a családi gépen lévő összes információt láthatóvá teszik a hackerek számára. Ezek között lehetnek akár banki jelszavak, kártya adatok is!

Cyberbullying:
Más néven internetes zaklatás. Bántó, sértő, akár fenyegető hozzászólások, üzenetek valós vagy álprofilokról. Súlyos hatással lehetnek a gyermek személyiségfejlődésére, lelkiállapotára, önbizalmára! Sajnos rendkívül VESZÉLYES és káros a fiatalokra.

Webkamera használat:
Nem is sejtjük, mennyi kukkoló van a világon, akik abban lelik örömüket, hogy figyelik áldozataikat. Egy súlyosabb foka, amikor már nem csak figyelik, hanem az így megszerzett információk tudatában felveszik velük a kapcsolatot.

Álprofilok:
Elsőre talán barátságosnak és megértőnek tűnnek, a gyermek barátainak adják ki magukat. Közben pedig nem tudjuk, hogy milyen valós veszél leselkedik őrá vagy az egész családra, esetleg a házra.

Sajnos ezek nem elrettentő példák, és nem is csak ennyi dologra kell felkészülnünk szülőként, amikor a legféltettebb kincsünk elkezd ismerkedni ezzel az idegen világgal.

Mit tehetünk szülőként a védelmük érdekében?

A tiltás semmilyen esetben sem megoldás. Hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük majd el. Annál inkább kíváncsi lesz az eszközre, hogy mit találhat majd ott, és legrosszabb esetben pedig pont a legnagyobb ellenségét tartja majd közeli barátjának, kiváltképp egy lázadó tinédzser. Inkább már a legelső használat előtt beszélgessünk őszintén, meséljük el, hogy milyen veszélyek lehetnek, milyen következményei lehetnek 1-1 döntésnek.

A másik elengedhetetlen lépés egy megfelelő antivírus program beszerzése! Az ESET Security például külön SZÜLŐI FELÜGYELET alkalmazással rendelkezik. Ez a komplex rendszer rengeteget segít nekünk, hogy hatékonyan fel tudjunk lépni az ilyen jellegű támadások ellen.

  • Alkalmazásfelügyelet: Te csak megadod, hogy mennyi idős a gyermeked, és minden, nem az életkorának megfelelő alkalmazás blokkolva lesz.
  • Időmenedzsment: Akkor is korlátozni tudod az internetezéssel vagy játékkal töltött időt, ha épp nincsen otthon.  
  • Webfelügyelet: Gyermeked életkora alapján szűri azokat az oldalakat, amelyek még nem neki valók. Sőt, te magad is tudsz blokkolni konkrét weboldalakat is.  
  • Helymeghatározás: Mindig tudni fogod, hogy éppen hol tartózkodik.
  • Szülői üzenet: Zárolja a kijelzőt, amíg el nem olvasta az üzeneted!
  • Teljes naplózás: Mindent nyomon tudsz követni egy külön weboldalon keresztül.

Elsőre ezek talán túlzásnak tűnnek, viszont hidd el, rengeteg bajtól óvhatják meg a gyermeked!

Természetesen a Tomportálnál is ESET antivírus rendszert használunk. Ha te is szeretnéd beszerezni, akkor írj nekünk a sales@tomportal.hu e-mail címünkre!

Scroll to Top